Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Különleges meteoritot találtak Nyugat-Afrikában. A kora legalább 4,5 milliárd év.

Egy érdekes, fémes hengerszerű forma van benne. Lehet mesterséges eredetű,

akkor viszont egy több milliárd évvel ezelőtti civilizációtól származik. A mérete elég kicsi.

manufactured.jpg

Másik kép

meteorite_0.jpg

Részletek és a forrás: https://www.ancient-origins.net/news-science-space/meteorite-0015376?fbclid=IwAR3wEDH3wa9gH8BaXRVA9RUSN9dl3LnzJgbDkaO1el_7zQ8vAi26JDUcjMo

-------------------

 

Néhány összegyűjtött információ a meteorokról/bolidákról:

 

 A 2012. 11. 29-i meteor/tűzgömb: 

 Forrás: Index.hu

 

 ----------------------------------------------

 

 A 2010. 02. 28-i meteor:

 Valami furcsa dolog történt az ország légterében 2010. 02. 28-án 23h 24m  körül.

Egy óriási fényjelenség rohant át az égen.

A szlovákiai www.parameter.sk szerint: 

"Vasárnaról hétfőre virradó éjjel 23:20 perc körül először hatalmas fényjelenség jelentkezett - kivilágosodott a horizont, majd néhány másodperc után megérkezett a hanghatás is, egy robbanás szerű hang formájában.

A jelenséget a nagymihályi járástól kezdve Kassán át Nagyrőcéig sok helyen látták. Megerősítette a tátrai obszervatórium is, de sokan jelentették a Szlovák Hidrometerológiai Intézet kassai fiókjának is.   "  /Vasik János cikke /

http://www.parameter.sk/rovat/regio/2010/03/01/meteorit-latogatott-hozzank

 

Ami szerintem érdekes a cikkben, hogy   "... néhány másodperc után megérkezett a

hanghatás is .. ". Tehát a hang forrása nem lehetett nagyon magasan/távol !!  Már 10km

magasságból is kb. 30sec. alatt ér le a hang a földre.  Azaz ha Mizser Attilának lenne igaza,

aki az alábbi /index.hu / cikk vége felé nyilatkozik az esetről, mely szerint kb. 70-80km ma-

gasságban robbanhatott fel a tárgy, a lökéshullámnak/hangnak legalább 200-240 sec.

alatt kellett volna leérnie, a szemtanúk viszont "néhány másodperc" -ről beszéltek.  

Vagyis szerintem a robbanás sokkal alacsonyabban történhetett.  

 

 

Segédlet: A hang terjedési sebessége a (magas)légkörben:

 

Magasság Hőmérséklet m/s km/h
Tengerszinten 15 °C 340 1225
11 000 m … 20 000 m
(A gázturbinás repülőgépek szokásos magassága,
és az első szuperszonikus utasgép repülési magassága)
-57 °C 295 1062
29 000 m -48 °C 301 1083

 

 

Az eddigi legjobb felvétel: http://www.rtlklub.hu/video/84397

(Az RTL Klub.hu -nál.)

 

Másik mgyarországi felvétel : www.indavideo.hu/video/Villam_11/ 

 

Egy érdekes cikk az Index.hu -ról:

Valami átszáguldott Magyarország felett

2010. március 1., hétfő 16:07 | Frissítve: 19 órája

Vasárnap éjfél előtt fél órával titokzatos test száguldott át Magyarország felett. Akik látták, felkapták rá a fejüket. Radarjaink nem észlelték a titokzatos jelenséget, ami azonban rejtve maradt műszereink elől, azt az emberi szem több megyében is észlelte. A szakértők még nem biztosak a jelenség magyarázatában, de a csillagászok szerint valószínűleg egy meteor rémisztette meg az országot.

 

„Fél 12 körül leesett valami az égből.”

Ezzel a drámai mondattal kezdődött az a levél, amiből megtudtuk, hogy egy azonosítatlan tárgy szántotta végig a magyar légteret. Mint olvasónk írta, „a Ferdinánd hídról Újpalota felé tekintve lehetett látni, meglepően nagy volt, majdnem függőlegesen zuhant lefelé, miközben szép vörösen izzott”.

A Twittert is ellepték a titokzatos észlelések: „Volt egy villanas a budai hegyek mogott egy oraja. most vagy leszalltak az ufok vagy felrobbant valami” – írta [1] dzsingisz. Becherpig tovább árnyalta [2] a képet, kizárva a időjárási jelenség megnyugtató magyarázatát: „@dzsingisz: pont lattuk, nem lehetett villanas, mert nem volt felho sehol.”

 

Belső forrás

Nem sokkal később kiderült, hogy több kollégánk is látta az eseményt. „Azt hittem, atomvillanás volt” – mondta Szémann Tamás, a fotórovat sasszemű vezetője. „Itt Kerepesen is látta a fiam, a hokidöntő utolsó harmadában kérdezi tőlem, hogy hogyan villámlik ilyenkor, ha nincs vihar? Két-három-négy nagy villanást látott, nem tudta megszámolni rendesen, mert oda kellett kapnia a fejét a képernyőről. És a normál villámláshoz képest jóval erősebb fénye volt” – írta Gerényi Gábor.

 
Forrás: Időkép.hu

Király András, a politikarovat munkatársa sem maradt le a jeleségről: „A Rómer Flóris utcában láttam a jelenséget. Az északkeleti égbolton, nyugatról kelet felé suhant át valami, amit leginkább egy kínai tűzijáték-rakétához tudnék hasonlítani. Az volt a furcsa, hogy nagyon közelinek látszott, de nem volt semmi hangja. Vasporosnak tűnő, narancsos csóvája volt, aztán hirtelen a fél égboltot betöltő villanással megsemmisült – itt lett gyanús, hogy nem tűzijáték volt. (A tűzijátékos viszonyításnál maradva: úgy tűnt, mintha valahonnan a Gábor Áron utcából lőtték volna ki, és látszatra úgy húsz méterrel a háztetők fölött robbant fel.)"

Nagy Katalin, aggteleki tanárnő az Indexnek arról számolt be, hogy fél tizenkettő körül lettek figyelmesek a nagy villanásra, majd pár másodperccel később hatalmas robbanást hallottak. "Az egész falu hallotta, megremegtek bele az ablakok. Ma mindenki erről beszélt. Elképzelhető, hogy a környéken ért földet a meteor, akkora volt a hanghatás."

 

Nyomoztak utána

Szentes György, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy több bejelentésről is értesültek, ezek elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkeztek a rendőrséghez.

Károkról nem volt hír, így akármi is volt az izzó tárgy, nem Magyarországon csapódott be. Szentes megjegyezte, hogy felvették a kapcsolatot a szlovák és az ukrán partnerszervezetekkel, de azok nem észleltek semmit. A szakember elmondta, hogy a honvédelemnél vagy a légi irányításnál érdemes érdeklődni, hiszen ha rejtélyes objektumok bukkannak fel az égen, az ő radarjaik bizonyára észlelték, és „nem vagyunk Amerika, hogy eltitkoljuk az ilyesmit”.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrkapitányságon megerősítették az izzó fénygömb hírét, feladatuknak megfelelően a lakossági hívás után azonnal értesítették is a katasztrófavédelmet. Mint azt Egyedné Novodonszki Évától, a kapitányság sajtósától megtudtuk, egy ózdi térfigyelő kamera rögzítette is az eseményt. A megrázó felvételen látszik, ahogy a nappali világosság belehasít az éjszaka sötétjébe:

 

Rooswell

Állítólag 1947. július 2-án egy azonosítatlan repülő tárgy zuhant le az új-mexikói város külterületén. A hírek szerint július 8-án, a RAAF (Roswell Army Air Field) bejelentette, hogy a becsapódó tárgy egy ufó volt, és négy földönkívüli testet találtak benne. A következő napon az Egyesült Államok légiereje bejelentette, hogy nem földönkívüliekről volt szó, hanem egy meteorológiai léggömbről. Egyes elméletek szerint a testeket a nevadai 51-es támaszpontra szállították, ahol azóta kísérleteznek a roncsokkal és a földönkívüliekkel.

Forrás: Wikipedia.hu [3]

Hívtuk a honvédséget is, de ők nem értesültek a tűzgömbről, és azt állítják, nincs is közük hozzá. „Budapest zsúfolt légterét nem foglaljuk el kiképzési repülésre, ha mégis, az óriási zajjal járna, hónapokkal előre értesítenénk a lakosságot, vagy utólag bocsánatot kérnénk” – tudtuk meg a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályától. Kiderült az is, hogy ha bármilyen irányított repülő objektum, rakéta, űrhajó hasított volna át Magyarország légterén, azt a honvédelem radarjai kiszúrták volna, valószínűleg tehát más jelenségről volt szó.

A magyar légtér polgári jellegű forgalmának figyeléséért felelős Hungarocontrol is lemaradt a fénygömbről. Fehér Imre, a társaság szóvivője azt mondta, hogy kollégái nem jelentették az esetet, és akármi volt a jelenség, nem lehetett hagyományos légi irányítási műszerekkel megfigyelni.

 

Meteor lehetett

Mizser Attilától, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárától megtudtuk, hogy a csillagászati fórumokon hétfő hajnal óta komolyan foglalkoznak az izzó tűzgömbbel. A szakértő szerint többeknek sikerült megfigyelniük a Budapest és az ország több megyéje fölött vasárnap 23 óra 25 perc környékén átszáguldó testet. Mizser elmondta, hogy a borult időben az egész égboltot beragyogta a jelenség, fényesebb volt, mint a telihold.

Mivel a tárgy nem csapódott be, teljes bizonyossággal nem lehet semmit sem kijelenteni róla, Mizser szerint azonban több mint valószínű, hogy egy nagyméretű meteorról volt szó. A tárgy fényereje alapján egy néhány tíz centiméteres, tehát egy méteresnél kisebb űrből érkező objektumra gyanakodnak, ami nem túl gyakran, de azért időnként be szokott lépni a légkörbe. A szakértő elmondta, hogy ezek a kövek 120 kilométeres magasságban lépnek be akár 210 ezer kilométer per órás sebességgel: az óriási súrlódástól a tárgy felizzik, majd 70-80 kilométeres magasságban felrobban, ami rendszerint óriási villanással szokott járni. Ezt észlelhették most is a csillagászok, a kamerák (ez éppen egy eprejesi [4]) és a megfigyelők.

 

Babona

Megkérdeztük Dr. Janák Lajost, a Baktay Ervin Asztrológiai Intézet vezetőjét, hogy egy hullócsillag képes-e előidézni változásokat a horoszkópban, de azt a választ kaptuk, hogy egy efféle égi jelenség vizsgálata nem tartozik a csillagjóslás feladatai közé, és csak a babonások hiszik, hogy a hulló csillag hatással lehet az ember életére.

  -  Index.hu  -

 

 Másik beszámoló:

http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20100301-robbanas-magyarorszag-felett-asztal-meretu-kozmikus-latogato-semmisult-meg-latvanyos.html

 

Újabb fejlemények (Index.hu ról)

Mégsem meteor volt a titokzatos izzó tűzgömb?

2010. március 2., kedd 14:41 | Frissítve: 1 órája

Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban is észlelték azt az izzó fénygömböt, aminek vasárnap késő este nappali fény kísérte útját. Bár a szakértők a sztratoszférában felrobbant meteorra gyanakodtak, a testet látták tízezer méter magasságában is, ráadásul eltűnése erős hanghatással járt, tehát valószínűleg nem járt túl magasan, amikor megsemmisült.

 

„Andris, Andris, Andris! – kiáltottam a kapitánynak, amikor megláttam előttünk a fényes, zuhanó testet”. Feledi György, a Wizz Air Madridból Budapestre tartó járatának első tisztje a pilótafülkéből nézte végig a vasárnapi száguldó tűzgömb [1] útját. A pilóta két éve repül az Airbus A320-as gépével, de sem ő, sem a repülést évtizedekkel ezelőtt kezdő kapitány nem látott még a vasárnap hajnalban történtekhez hasonlót.

Előtört a felhők közül

„Egy vékony felhőréteg volt felettünk, az első villanáskor azt hittem, csak a Hold játékát látom. Aztán hirtelen kitört a felhők közül az izzó gömb, úgy tűnt, pont felénk tart. Ilyen körülmények közt a távolságot és az irányt nehéz meghatározni, látszólag vészesen közel volt hozzánk a test. Az első pillanatban azt hittem, hogy egy rakéta, vagy az űrsikló van előttünk, rá is néztem a radarra, hogy milyen irányba tudunk kitérni.” – mondta el az Indexnek az első tiszt.

„Azonnal értesítettük a budapesti radart az eseményről, ahogy több másik járat is, köztük a Cathay Pacificé. Utólag kiderült, hogy körülbelül háromszáz kilométerre voltunk tőle, de az biztosnak tűnik, hogy a test elérte a mi magasságunkat, és harmincezer lábnál, tízezer méternél lejjebb zuhant” – cáfolta Feledi azokat a feltételezéseket, hogy a meteornak tűnő tárgy 70-80 kilométeres magasságban megsemmisült.

 

Ezt az elképzelést támasztja alá, hogy többen erőteljes hanghatásokat hallottak [2], amire aligha került volna sor, ha a test a sztratoszférában megsemmisül: az ország észak-keleti részén, illetve Szlovákiában a magyar határhoz közel óriási dörgésre ébredtek az emberek. Ahogy tinka26 nevű olvasónk írta „a tárgy becsapódott, ugyanis fél 12 körül hatalmas robbanást lehetett hallani Aggteleken és környékén, kb. 8 másodperccel a fényjelenség után. Az ablakok is megremegtek, a poharak összekoccantak. A robbanás hangja északi irányból jött, Szlovákia felől.”

Hangulatfüggő „hatalmas robbanásra” ébredt, „még az ablakok is beremegtek. Az utcából mindenki kint volt a házak előtt", úgy megrémültek a hanghatástól. Trónkövetelőt meg egyenesen kínos helyzetbe hozta a titokzatos égi jelenség: „akkorát szólt, hogy a mellkasomon alvó cicmarek turbórajtot csinált és be az ágy alá... Én meg a fürdőbe az orvosi dobozért. Másnap a feleségem kérdezte hogy kivel voltam titkon az éjjel hátralévő részében”.

Tényleg volt robbanás

A robbanást már hivatalosan is megerősítették. Mint azt Kohánka István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a Független Hírügynökségnek elmondta, Kassától Záhonyig több településen is tapasztalták az ismétlődő fény-és hangjelenségeket (már ez utóbbiról is van [3] felvétel), de főleg Ózd, Kazincbarcika, Miskolc és Putnok térségéből érkezett sok bejelentés a történtekről a megyei rendőr-főkapitányságra.

Kohánka tájékoztatásából kiderült, hogy a hatóságok már nemcsak a meteorjelenséget vizsgálják. Mint a szakértő elmondta, a bejelentések alapján először ők is meteorhullásra gyanakodtak, ehhez azonban túlzottan nagy területen észlelték a jelenséget az emberek. Ráadásul a fény fehér volt, míg a meteorok vörös fényben izzanak és szomszédos ország katasztrófavédelmi szakemberei sem tudtak olyan információról beszámolni, ami megmagyarázta volna a történteket – mondta el az igazgatóhelyettes.

Kohánka szerint a vasárnap éjszakai tűzgolyó lehetett olyan különleges meteorológiai jelenség is, mint a sarki fény, ám azt nem kíséri zaj. A másik lehetőség az ufójelenség, mivel az ütemesen ismétlődő fény- és hangjelenséget nem lehet megmagyarázni - közölte Kohánka István.

Keresik a krátert

Ha megtalálnák a becsapódás helyét (amennyiben volt ilyen), és elemezni tudnák a maradványokat vagy a krátert, az sok mindent megmagyarázna. A szlovákok mindenesetre nyomoznak, mert a robbanás zajának erejéből ítélve a határ túloldalán még erőteljesebb volt a jelenség.

 

"Néhány perccel éjfél előtt riadtam a hatalmas zajra, amit képtelenség szavakkal leírni. Hirtelen fényt láttam az ablakból, az egész jelenség vagy 5-6 másodpercig tartott" – írta meg [4] az Aktualne.sk és a Bumm.sk [5] egy tornaljai szemtanúra hivatkozva.

A szlovák hadsereg azonnal reagált az eseményekre: "Nem rakéta, repülő, vagy más, ilyen hasonló jellegű dolog volt, a NATO-rendszerébe kötött radarjainkon semmit sem észleltünk" - jelentette ki a védelmi minisztérium szóvivője, Vladimír Gemela.

Az Aktuality.sk azt is tudni véli [6], hogy a zuhanó test becsapódott, méghozzá egy magyar lakta szlovák település, Beretke határában. A lap azt írja, hogy a helyi tűzoltók állnak őrt a rejtélyes objektum körül.

Nincs meg a becsapódás helye

„Hallottuk a robbanást, olyan erős volt, hogy sokan azt hitték, a házukban robbant fel a kazán. Nagy fény volt, majd a zaj, ami megmozgatta az ablakokat, aztán csak a csönd” – mondta el az Indexnek Ginczei Anna, Beretke polgármestere, aki azonban a kráter létezését nem tudta megerősíteni lapunknak. „Ha a település határában egy meteoritot őriznének, arról tudnánk”.

A tűzgolyó feltételezett útját tovább követve Rozsnyó is gyanúba kerül: néhány szlovák lap arról ír, hogy a húszezres település közelében robbanhatott fel a test. A város lakói az Új Szó szerint [7] még furcsa szagot is éreztek a robbanás után, ugyanakkor a helyi önkormányzat nem tudta megerősíteni, hogy a becsapódás nyomát megtalálták volna.

 

Ennek lehet persze az is az oka, hogy nem feltétlenül volt becsapódás. A cseh műszerek ugyan észlelték a tűzgömböt, de csak annyit tud a Tudományos Akadémia Csillagász Tanszékének Ondrejov obszervatóriuma, hogy valahol Szlovákia felett vesztették el a test nyomát. A szakemberek szerint körülbelül három másodpercen keresztül volt látható a -15-ös magnitúdóval világító fénygömb (a -4-nél erősebben világító meteorokat már bolidának, tűzgömbnek hívjuk, -12,6 körüli értéket a telihold, -26,8-at a Nap produkál). A robbanást állítólag [8] még a csehországi Plzenből is lehetett látni, pedig a település légvonalban is körülbelül hatszáz kilométerre van Rozsnyó és Beretke térségétől, a robbanás vélt helyétől.

Lukáą Shrbený, az intézet munkatársa az Indexnek megerősítette a radarkép létét, amit azonban addig nem akarnak közzétenni, amíg el nem végzik a további vizsgálatokat. A szakember felhívta ugyanakkor a figyelmünket egy Brno mellett készült képre, amin valószínűleg a tűzgömb nyoma látszik a reggeli égbolton:

cz

 

- Index.hu -

 

Egy Kecskemét közelében lakó ember a meteor megjelenésével kb. egy időben 

hallott valami koppanást a háza tetejének irányából. Másnap felment a tetőre és ott a

képen látható, kb. 2cm-es kődarabot találta.  Elképzelhető-e, hogy a nagyobb meteorból

(bolidából) vált le ez a kis darab amely így jobban fékeződve és más pályán mozogva

elérte a földet(háztetőt)??   Ezt csak a maradvány vizsgálatával lehet eldönteni.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 (Kép: RTLKlub.hu )

 

 

Újabb térképek, elméleti megfontolások, elemzések:

Itt:  http://www.origo.hu/tudomany/20100304-tobb-foldrengesjelzo-allomas-is-rogzitette-a-vasarnapi-meteor-rezgeseit.html

(Forrás: Origo.hu )

 

Kép Kép

 

 

 

 

         Az alsó képen néhány földrengésjelző állomás által regisztrált jeleket lehet látni. (A cikkben taglalják.)  

 

 

2010. március 31-i hír:  

MEGTALÁLTÁK A február 28-i meteor földet ért darabjait.  

http://index.hu/tudomany/2010/03/31/megtalaltak_a_magyarorszagot_bevilagito_meteort/

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                               Az egyik meteorit darab egy teniszlabdával.

 

Meteor villanás Wisconsin államban (USA) :

 http://index.hu/tudomany/urkutatas/2010/04/16/fenyes_meteorvillanas_a_wisconsini_ejszakaban/

 

 

Függelék:

 

Hang terjedése levegőben, tengerszinten, a hőmérséklet függvényében:

 

Táblázat
A hőmérséklet hatása
{\vartheta}\,\! °C c  m/s ρ kg·m-3 Z N·s·m-3
−10 325,4 1,341 436,5
−5 328,5 1,316 432,4
0 331,5 1,293 428,3
+5 334,5 1,269 424,5
+10 337,5 1,247 420,7
+15 340,5 1,225 417,0
+20 343,4 1,204 413,5
+25 346,3 1,184 410,0
+30 349,2 1,164 406,6
{\vartheta}\,\! a hőmérséklet °C-ban
c a hangsebesség m/s-ban
ρ a sűrűség kg·m-3-ben
Z az  akusztikai impedancia N·s·m-3 -ben (Z=ρ·c)

 

 
 
 

 

 

Website counter